JEG BLIR SÅ FORBANNA!

At enkelte nordmenn fortsatt bruker pels, er for meg helt ubegripelig. Det eneste dette kan tyde på er to ting;

1. Manglende kunnskap
2. Manglende empati

Det er nemlig mange flotte og hyggelige mennesker som bruker pels. Sånne skikkelig snille og godhjertede mennesker, og da velger jeg faktisk å tro at de rett og slett ikke vet bedre – at de ikke har en anelse om hvordan dyrene blir behandlet, før de ender opp som dekor på vinterjakken. Jeg nekter nemlig å tro at noen som er så hyggelige og gode, faktisk er i stand til å bruke pels om de sitter på kunnskap om industrien – kunnskap som by the way er ufattelig enkelt å tilegne seg…

Men, hvis dere som bruker pels vet at den pelsen som befinner seg rundt hetten på jakkene deres, kommer fra dyr som har blitt torturert på det groveste – hvordan er dere da i stand til å støtte en slik næring? Sånn helt seriøst… Jeg er oppriktig nysgjerrig på hvordan dere klarer det. Er det faktisk så enkelt og fysisk mulig å gi totalt faen i dyrevelferd!?

JEG BLIR SÅ FORBANNA!

Bildene over her er tatt fra norske pelsfarmer, sånn om noen nå skulle komme med det latterlige argumentet; «Jamen pelsdyrene her i Norge har det så bra«. Føkk off, sier jeg da!

Jeg har med gjentatte ganger snakket høyt om dette temaet her på bloggen, og jeg både håper og tror at dette bidrar til at dere der ute blir mer opplyst. At dere får øynene opp, og at dere ender opp med et oppriktig ønske om å ta avstand fra den hjerteløse pelsdyrnæringen og dyremishandlingen – dyremishandling støttet av den norske stat!

Og hvis dere ikke følte disse bildene gjorde vondt nok i empatien til at dere vil kaste pelsjakken til helvette, vær så snill å ta en titt på de to korte videoene jeg legger ved under her. Bare gjør det, ok? Vær et bedre menneske i noen minutter, og se hvordan disse stakkars dyrene har det i de trange burene sine.

Så… Hva tenker dere nå? Hva går gjennom topplokket etter å ha sett denne videoen? Har dere fortsatt lyst til å slenge på dere pelsjakken?

Jeg er så evig takknemlig og glad for at dyrevernorganisasjonen, Nettverk for dyrs frihet, har dokumentert dyremishandling på over 200 pelsfarmer! Jeg er så stolt over disse menneskene, som gjør sitt ytterste for å vise hva som faktisk foregår bak lukkede dører.

Pelsdyrnæringen har selvsagt fått med seg hvor effektivt arbeidet har vært, og gått så langt som å bruke søksmål som et middel til å forhindre fremtidige avsløringer av dyremishandlingen som foregår. I tillegg krever de at Nettverk for dyrs frihet, betaler dem flere hundre tusen kroner. Rettssaken vil finne sted i mai eller juni, og vil vil føre til katastrofale konsekvenser for den lille men ekstremt viktige dyrevernorganisasjonen. Deres begrensede midler går uavkortet til å avsløre og bekjempe dyremishandling – arbeid som blir vanskelig å føre videre, dersom de blir stående alene om å betale pengekravet.

Folkens!? La oss hjelpe! Vær så snill… La oss hjelpe denne fantastiske organisasjonen, og la oss hjelpe dyrene. Vi gi de forsvarsløse dyrene en stemme, og vi kan for pokker ikke sitte her å se på at dette skjer, uten å ta ansvar.

Nettverk for dyrs frihet prøver å gjøre alt de kan for at pelsdyrnæringen ikke vinner frem i retten, og trenger derfor støtte til å dekke advokatutgifter. Jeg vet i hvert fall hva jeg skal bruke penger på i dag, og det håper jeg dere vil gjøre også. ALLE monner drar… Om det så er en tier eller en hundrings. Bidra HER, eller ved å sende en SMS med kodeord: pels BELØP til 2484. (Eks. pels 200 til 2484)

Sånn… Det var dagens utblåsing og viktige oppfordring. Jeg ber dere, fine venner… Vær en dyrevenn!


Flere relevante innlegg her: Dyremishandling støttet av den norske stat // Jeg blir rasende hvert eneste år // Forby pels // Ryggen til pels // It makes me sick 

DelShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

33 kommentarer til JEG BLIR SÅ FORBANNA!

 1. Tusen, tusen takk Kristin. For å skrive et eget innlegg om det jeg mener er en av de viktigste sakene her i samfunnet! Jeg DIGGER deg! <3 Dette her er SÅ viktig!

 2. ÅH jeg blir så FORBANNA selv at jeg har ikke ord nok til å beskrive følelsen jeg har i kroppen når jeg ser folk går med ekte pels. At noen i det hele tatt kan støtte denne grusomme industrien er for meg helt ubegripelig. Takk for dette innlegget, folk må faen meg se til å få opp øynene sine her!!

 3. Det gjør så innmari vondt å se disse bildene og videoene. Og det gjør så innmari vondt å se mennesker som går rundt med pels som pynt fordi de syns det er fint..
  Tusen takk for at du kjemper for dette og tar det opp på bloggen! Jeg skal selvfølgelig bidra med en sum❤

 4. Utrolig viktig at denne saken belyses – det er nok nødvendig helt fram til den dagen disse pelsfarmene er steng og pelsdyroppdrett er forbudt. Takk for at du tar opp denne saken, det er viktig for dyrene og for at folk får se og vite hva som skjer i Norge.

 5. Det er noe av det som provoserer meg veldig med å bo i Oslo. Jeg ser det over alt. Pels og vipper av minkhår.

  Jeg tok privatist eksamen i høst og overhørte noen jenter i 16 eller 17-årsalderen snakke om jakkene sine. Slike teddy-jakker som er så ekstremt populære. «Min er av struts, hva med din» «Min er vaskebjørn». De tok så ekstremt lett på det. Jeg trodde at de fleste unge var informert godt nok til å ikke bruke pels.

 6. Jeg får den vondeste følelsen, når jeg ser slikt. jeg blir rett å slett uvel. Jeg har ikke ord, det er helt forferdelig. Stakkars dyrene, de har jo ingen stemme. Det er derfor veldig viktig at vi hjelper dem med å si fra om at dette ikke er bra. Bra du skriver om det Kristin <3

 7. Veldig bra at du skriver om dette! Det er sååå viktig at folk støtter opp om Nettverket nå og donerer penger om de kan, eller deler videre! Det er helt krise om pelsbransjen vinner gjennom på dette :/

 8. Dette er et tema som er enormt viktig å ta opp og jeg synes du gjør det på en god og saklig måte! Du er helt rå og det burde være flere som deg i dette samfunnet! 😀

  Jeg vil også takke deg for en super fin prat og handel i dag. For meg som ser veldig opp til deg betyr det masse at du tar deg så god tid til å prate. Jeg gikk ut av butikken med en følelse av å ha møtt mitt største forbilde. Enda gladere ble jeg da jeg så hvor glad du ble for gaven 😀

  Tusen takk❤

 9. Er absolutt enig i alt det du sier her.. Er jo tross alt i 2017 og da trenger vi ikke pels på noen som helst grunn..

  Klem til deg 🙂 <3

 10. Jeg skjønner heller ikke at dette fortsatt eksisterer. Klarer ikke å se slike videoer for for meg er bilder så absolutt nok. Vi får nok håpe det er mangel på kunnskap som er tilfellet. Stor klem 🙂

 11. Men hva mener du om barnearbeid? Er ikke det like ille som pelsdyrnæringa?
  Er helt enig med det om pelsdyrnæringa! Bare nysgjerrig på hva du tenker om barnearbeid, det er helt forferdelig hvordan de har det også. Og klærne fra barnearbeidere er noe alle går med.

 12. Blir litt trist jeg og. Trist over hvor lite nyansert denne debatten er. 93% av de som gladelig skriker ut om de stakkars søte dyra som blir mishandlet og torturert, de som aldri ville hatt pelskrage på jakka si de bruker med glede en stor og deilig dunjakke. Bare det ikke er pels! Men hvor kommer duna i jakka fra? Tenker de i hele tatt over at de 14 gåsa som måtte bøte med livet for dunjakka de kan ha fått plukket fjærene sine opp til 8 ganger før de blir avlivet? Eller er kanskje ikke det så farlig? De samme 93% har både pumps og vintersko i ekte skinn. Hvor kommer skinne fra? Hvor er skinne i sofaen fra? Hvor er skinne på veska fra? Kanskje ikke så farlig?
  Jeg kan tenke meg at flesteparten av de som hater pelsnæringen med glede spiser egg til frokost? Har denne høna stått i bur (som forøvrig er mye trangere enn enn et minkbur), eller har høna gått fritt? Og hva betyr egentlig frittgående høns? Så den høna noen gang dagslys mens den verpa egg etter egg til deg? Mange i den samme gjengen spiser kjøtt. Hvordan hadde kua det? Hvordan hadde grisen det? Hvis en er så totalt blakket for tiltro til bønder som driver med pels, hvordan kan man tro at en norsk grisebonde er «snillere?» Hva er sminkekostene dine laget av? Hvordan lages gelatin?

  Jeg sier ikke at jeg støtter pelsdyrnæringen, jeg mener bare denne debatten har blitt svært lite nyansert og gjennomtenkt. Jeg tror også at den i stor grad drives av at mink og rev er veldig mye søtere enn høns og sau. Hadde det vært padder på de gårdene hadde det vært helt tyst!
  Alle er enig i at bildene og filmene du viser frem er forferdelige. De fleste vil vel dyr godt? Derfor er det selvfølgelig viktig at de useriøse aktørene lukes ut, enten de driver med pels eller ull! Men å påstå at alle som driver med pels er onde og sinnsyke mennesker, det blir bare useriøst! Er alle kubønder også onde og sinnsyke da?
  Et argument mange kommer med er at dette er ville dyr som hører hjemme i naturen. Dette stemmer ikke. Den Minken som bor i bur i dag er ikke akkurat fanget i skogen. Den er avlet frem i gjennom generasjoner, og er ikke lenger tilpasset et liv i det fri. Så hvis dette argumenter skal brukes må en vel syns at det er like forferdelig å ha en kanin eller marsvin i bur. For de hører vel hjemme i naturen de og?
  Jeg har ikke svare på hva som er rett og galt i denne debatten. Jeg etterlyser som sagt bare en debatt som er hakke mer nyansert. Og skrike ut om hvor ondskapsfulle mennesker de som driver med pels er blir for meg ganske useriøst!

  Vennlig hilsen Anette

  • Tenker at det er bra at man starter med det som er lett. Jeg har aldri gjort noe så lett som å bare la være å kjøpe produkter laget av ekte pels. Vi veit at grusomheter skjer i den industrien, og det er veldig lett å bare la være å kjøpe en jakke med pelskant, en pyntedott til å henge på veska eller vipper laget av minkpels. «Seriøse» aktører finnes ikke i en bransje som går stikk i strid med faginstansers anbefalinger – rovdyr hører ikke hjemme i små bur og i løpet av en dag klarer man ikke å gi tilstrekkelig omsorg til så mange dyr som mange av pelsdyr»bøndene» har(og for at det samtidig skal være lønnsomt..). Det er dritlett å ikke kjøpe pels! Så kan man gå videre til det en gjennomsnittlig nordmann tenker er vanskeligere; Vi kan alle ta bittelitt ansvar ved å være en kritisk forbruker dumpet i et hav av produkter for konsum, dekor og bekledning. Alle må begynne et sted, og da er det så kjekt at man kan starte med det enkleste: bare dropp å kjøp produkter med pels. Kan ikke få sagt nok ganger hvor lett det er! Noen syns det er lett å slutte med å spise kjøtt, noen syns kanskje det er lett å la være å spise egg eller droppe melkeglasset på morgenen, men alle klarer å la være å kjøpe et pelsprodukt. Ingen vits i å shame de som syns det er vanskelig å vende vonde vaner som er allment akseptert – som for eksempel å spise kjøtt, egg og drikke melk. Når man(og samfunnet) klarer å kvitte seg med det man VEIT er grusomt, men samtidig lett å stoppe, kan man så smidig gå videre til grusomhetene i de andre industrigrenene(f.eks kjøtt-,egg- og melkeproduksjon). Pelsdyrindustrien gir oss produkter som er helt unødvendige for oss, og på samme tid er den stappfull av daglige lidelser for dyrene – er det som «trigger» mest.

   Dyrene som holdes i bur i pelsindustrien er rovdyr, ikke glem det. De som jobber med dem har ikke kunnet dokumentere noen merkbar atferdsendring hos individene på farmene, altså at de har blitt mer tamme på de ti årene de fikk på å teste ut dette. Er overhodet ikke for å holde dyr i bur, men en tam kanin som er vant med å bli håndtert hver dag er noe annet enn en mink som gjerne vil gnafse på fingrene til sin «eier» når «eieren» trekker på seg arbeidshanskene og drar den ut av buret for å lempe den inn i et gasskammer.

   Å be om en mer nyansert debatt akkurat her minner meg om de som syns det er teit å bry seg om pelsdyr, når tyrefekting fremdeles er lov i Spania.

   Vennlig hilsen FridaTenker at det er bra at man starter med det som er lett. Jeg har aldri gjort noe så lett som å bare la være å kjøpe produkter laget av ekte pels. Vi veit at grusomheter skjer i den industrien, og det er veldig lett å bare la være å kjøpe en jakke med pelskant, en pyntedott til å henge på veska eller vipper laget av minkpels. «Seriøse» aktører finnes ikke i en bransje som går stikk i strid med faginstansers anbefalinger – rovdyr hører ikke hjemme i små bur og i løpet av en dag klarer man ikke å gi tilstrekkelig omsorg til så mange dyr som mange av pelsdyr»bøndene» har(og for at det samtidig skal være lønnsomt..). Det er dritlett å ikke kjøpe pels! Så kan man gå videre til det en gjennomsnittlig nordmann tenker er vanskeligere; Vi kan alle ta bittelitt ansvar ved å være en kritisk forbruker dumpet i et hav av produkter for konsum, dekor og bekledning. Alle må begynne et sted, og da er det så kjekt at man kan starte med det enkleste: bare dropp å kjøp produkter med pels. Kan ikke få sagt nok ganger hvor lett det er! Noen syns det er lett å slutte med å spise kjøtt, noen syns kanskje det er lettere å la være å spise egg eller droppe melkeglasset på morgenen, men alle klarer å la være å kjøpe et pelsprodukt. Ingen vits i å shame de som syns det er vanskelig å vende vonde vaner som er allment akseptert – som for eksempel å spise kjøtt, egg og drikke melk. Når man(og samfunnet) klarer å kvitte seg med det man VEIT er grusomt, men samtidig lett å stoppe, kan man så smidig gå videre til grusomhetene i de andre industrigrenene(f.eks kjøtt-,egg- og melkeproduksjon). Pelsdyrindustrien gir oss produkter som er helt unødvendige for oss, og på samme tid er den stappfull av daglige lidelser for dyrene – er det som «trigger» mest.

   Dyrene som holdes i bur i pelsindustrien er rovdyr, ikke glem det. De som jobber med dem har ikke kunnet dokumentere noen merkbar atferdsendring hos individene på farmene, altså at de har blitt mer tamme på de ti årene de fikk på å teste ut dette. Er overhodet ikke for å holde dyr i bur, men en tam kanin som er vant med å bli håndtert hver dag er noe annet enn en mink som gjerne vil gnafse på fingrene til sin «eier» når «eieren» drar på seg arbeidshanskene, drar den ut av buret for å lempe den inn i et gasskammer.

   Å be om en mer nyansert debatt akkurat her minner meg om de som syns det er teit å bry seg om pelsdyr, når tyrefekting fremdeles er lov i Spania.

   Vennlig hilsen Frida 🙂

    • Veldig gode svar begge to Frida og Mathilde! Jeg er enig i det dere skriver begge to. Alle kan ikke gjøre alt, og kutte ut pels er som dere sier noe alle kan få til. Jeg syns bare at pekefingeren til pelsmotstanderne har blitt i overkant lang. Hvis man skal være så skråsikker på hvor forferdelig en ting er, og hvor forferdelige menneskene som bruker den tingen er burde man først feie for sin egen dør. Med det mener jeg ikke at de som er mot pels også må være veganere, jeg mener bare at mange benytter veldig mange «unødvendige» produkter laget av dyr uten å ofre det en tanke. Jeg skjønner ikke forskjellen på den pelskraven og dunet inni jakka. Det er bra å engasje seg, men dette krever også at man setter seg ordentlig inn i saken..

  • Greit å skille mellom de ulike sakene man diskuterer, da. Det blir veldig mye å holde styr på om man skal diskutere alt på en gang, tror du ikke det?

   Hvis noen jobber for å avvikle feks pelsdyrnæringa, så skal ikke den personen ha kritikk for alt den ikke jobber for å avvikle… Slik inspirerer man ikke folk til å engasjere seg. Kritikk for alt man ikke gjør blir feil vei å gå. Det er helt fantastisk at Kristin bruker stemmen sin for pelsdyrene. Hun bruker jo stadig stemmen sin for alle andre dyr også.

   Kristin er veganer. Verken bruker hun eller spiser noe fra dyr. Hun kjemper helt åpenbart for alle dyr.

  • Greit å skille mellom de ulike sakene man diskuterer, da. Det blir veldig mye å holde styr på om man skal diskutere alt på en gang, tror du ikke det?

   Hvis noen jobber for å avvikle feks pelsdyrnæringa, så skal ikke den personen ha kritikk for alt den ikke jobber for å avvikle… Slik inspirerer man ikke folk til å engasjere seg. Kritikk for alt man ikke gjør blir feil vei å gå. Det er helt fantastisk at Kristin bruker stemmen sin for pelsdyrene. Hun bruker jo stadig stemmen sin for alle andre dyr også.

   Kristin er veganer. Verken bruker hun eller spiser noe fra dyr. Hun kjemper helt åpenbart for alle dyr.

 13. Skulle så inderlig ønske at flere bloggere snakket om en så viktig sak som dyrevelferd. Jeg orker dessverre ikke se flere videoer av dyremishandling, jeg får vondt langt inn i sjelen og blir sittende igjen med et hat som ikke kan beskrives. Jeg føler for mye, jeg føler deres smerte, fortvilelse og maktesløshet. Jeg føler deres uvitenhet. Jeg skjønner ikke hvordan dyrs smerte ikke påvirker andre mennesker i like stor grad som det påvirker meg. Jeg tenker at det må være forferdelig deilig å slippe å føle andres smerter på kroppen, hvor man ikke blir fysisk uvel av tanken på at dyr har det vondt, men slik er jeg dessverre ikke skrudd sammen. Jeg føler alt, og jeg skulle ønske jeg kunne redde alle dyrene i hele verden.

 14. Fyfaen Kristin, kan ikke få takket deg nok for at du tar opp dette temaet. Jeg er så jævlig enig med alt du skriver, det er helt forferdelig og skjønner ikke trangen til mennesker å det å bruke pels. Du er helt rå og jeg kan seriøst ikke fått rost deg nok for at du tar opp dette temaet!!

 15. Utrolig provoserende å leve i et samfunn der folk enda ikke har forstått at det ikke finnes en etisk måte å holde ville dyr på slaktehus! Pels skal være på dyr, ikke mennesker!!

 16. Takk for at du setter fokus på dette viktige temaet! Jeg får så vondt og blir så sinna når jeg ser folk på gaten gå rundt i pels. Helt grusomt.

 17. Ja, jeg er helt enig med deg om at pels er forkastelig å gå i. Eneste jeg vil informere deg om er at Ecco som du nettopp var med å reklamere for er en av nordens største produsenter av skinnsko. Tror det vil lønne seg sterkt dersom du i fremtiden velger å satse på bærekraftige produkter; kunne blitt bra markedsføring for både deg og produktet.

  Klem til deg for å være til fantastisk inspirasjon. Veganisme er fremtiden. Stå på!

 18. ER flau over å være Nordmann når jeg ser dette.
  Og så løfter politikerne ikke en finger.
  Når skal nok være nok?? Jeg aksepterer ikke at dette skjer i Norge lenger.

  Demonstrasjon??

  kan vi ikke gjøre noe samle en stor gjeng?

  Jeg er redd for at disse pelsdyrsmennene vinner i retten.

 19. Kjære Kristin.

  Jeg leser bloggen din ukentlig og synes det er spennende det du skriver om som oftest. Men dette me pelsdyr føler jeg du og mange andre tar litt for langt og blir litt «trangsynt» vis det er lov å si? Jeg var sterk motstander av pelsdyr, spesielt med alle disse videoene som typisk peta legger ut av stakkarslige dyr som lider og har de vondt. Blir fortsatt forbanna og sur av disse, hva som feiler folk?!? MEN alle har det ikke like dårlig, du kan ta hvilken som helst produksjon når de gjelder dyr og finne fæle bønder.
  Er du klar over hvor mange stakkars kyr aldri får se sola? Mange kyr står bunden fast i små båser og får ikke engang snu seg, 365 dager i året. Griser som står kansje 5-8 i små binger rett på betongflaten pressa sammen og sover oppå hverandre, blir så lei at de tilslutt begynner og bite halene av andre griser. Alle Bønder med griser har hatt «halebiting». Begynner først «halebiting» lukter di blod og begynner og tygge på hverandre, av ren kjedsomhet! For å ikke ta opp kyllinger engang som er så pressa sammen at di går oppå hverandre.

  Søstra mi og svigerbror min starta opp pelsdyrfarm i 2012 noe jeg og min søster var sterkt imot, fordi Mink og pelsdyr var dyr som hadde de vondt og blei misshandla. Søstra mi blei tilslutt øvetala av min svigerbror da han viste henne «ekte» pelsdyr produksjoner og hvordan det egentlig er og ikke bare de verste tilfellene som vises på nettet. Jeg var fortsatt ikke overbevist og hatet det. Det tok ikke lang tid før jeg var overbevist jeg også. Dyra hadde det greit og ingen sår 🙂 Mattilsynet skal komme ca 5 ganger i året og sjekke om alt var greit, og de får samme tilbakemeling hver gang » skulle ønske at media ville vise dette, at pelsdyrnæringen ikke var så dårlig. Da hadde flere og flere fått et mye bedre syn på dette».

  Rev som pelsdyr vil jeg ikke uttale meg så mye om, har aldri vert borti det og aldri sett med egne øyne. Kun fæle videoer på nette, liker ikke å dømme bare får «worst case senario». Men mink som jeg faktisk har opplevd er jeg heilt ok med, ikke negativ men ikke postitiv heller, vi kan klare oss uten. Men blir så lei av at alle som ikke har prøvd å vert å sett skal vere så negativ. Mink er rovdyr og formeirer seg kjempe fort i de fri, skulle vi sluppet alle ut i det fri? La di ta di fine fuglene, kattene, små hunder osv?

  Vist du noen gang har lyst og komme å se, så bare gi besjed neste gang du er i stvg, ca 50min- 1 time kjøretur mot Egersund. Du er hjertlig velkommen 😀

Skriv en kommentar

Blogglistenhits