EN VIKTIG TUR TIL GYNEKOLOGEN

For noen uker siden var jeg hos gynekologen – dette er noe jeg har utsatt i lang tid, da jeg rett og slett har vært litt bekymret for hvordan det stod til der nede. Jeg har hatt kjipe stikkende smerter i livmoren og nedre deler av magen, og i stedet for å ta tak i det og sjekke opp i hva som har vært galt, har jeg heller fortrengt hele opplegget, og tenkt at alt order seg selv. Ikkje brrra! Vi er nok flere om å utsette ting som kan være litt ubehagelig – en tur til gynekologen er ikke akkurat det man synes er kjekkest her i verden, men med det fantastiske #sjekkdeg -fokuset, er det rett og slett umulig å ikke få en liten tankevekker. Det er jo så ufattelig viktig, og det føltes innmari godt å omsider bestille denne timen jeg har gått og gruet meg til i en evighet.

Noen tenker gjerne ikke så mye over det, men jeg har liksom aldri vært en av dem som mener at en tur til gynekologen er like chill som en tur på butikken. Selv om jeg har vært hos gynekologen en hel haug av ganger, blir jeg bare ikke komfortabel med en slik sjekk – jeg synes ikke det er noe kjekt… Dessuten er jeg alltid like usikker på hvordan jeg skal håndtere hårsituasjonen down under, haha. Shavet eller ikke shavet? Tre-dagers, eller fem? Glattbarbert eller frisyre?

Dette tenker jeg faktisk så mye over at jeg blir helt svett, haha! Og jada, jeg vet at gynekologen ikke kunne brydd seg mindre om hvordan det står til der nede, men det handler rett og slett om egen selvfølelse og velbehag – man er jo allerede relativt sårbar der man ligger og skræver mot en fremmed person, som prøver å få deg til å sitte så langt ned med rumpa som overhodet mulig, mens hun fyrer flombelysningen på full styrke. Velkommen inn, liksom!

EN VIKTIG TUR TIL GYNEKOLOGEN

Så… Jeg valgte å shave samme dag, og da tok jeg nesten alt bortsett fra en trekant. Og den laget jeg ikke såpass rett at gynekologen skulle tro at jeg hadde sittet der og brukt tid på å lage frisyre, haha, men akkurat passe skjev i kantene at den så litt sånn tilfeldig ut. Og så gikk jeg for en lang, chunky og comfy hoodie, en leggings som var lett å få av, og viktigst av alt – fargerike sokker som jeg beholdt på! Sånne kritthvite, ekle desembertær er ikke innafor å vifte rundt med når du ligger der og skræver, så de sokkene var god å ha. Hah! Og det som er viktig å tenke på, og som gjør at en slapper mer av, er at gynekologen mest sannsynlig har sett alt, og da mener jeg ALT. De har sett pensjonerte vaginaer som henger langt nedpå knærene, jenter som har kledd seg splitter naken før de har satt seg i stolen, de villeste symptomene på alle slags typer kjønnsykdommer, og en vill bush på vill flukt, som er så heavy at gynekologen må grave seg frem til åpningen. Jepp – alt dette har de faktisk sett, og det gjør liksom situasjonen litt mer avslappende.

I tillegg kommer det jo også veldig mye an på gynekologen. Jeg har opplevd mange ulike damer som har tittet opp i glufsa mi – noen lite hyggelig og usympatisk, andre helt vidunderlige. Hun jeg var hos for noen uker siden var nok den beste gynekologen jeg noen sinne har møtt. Hun var varm og vennlig, ekstremt dyktig og ikke minst morsom. Vi hadde de villeste samtalene før jeg satt meg opp i stolen, og hun fikk meg til å føle meg skikkelig bra. Vi fleipet til og med av mine tanker rundt denne hårsituasjonen, og hun kunne bekrefte at hun gav totalt faen i om jeg var shavet eller ikke. I tillegg kunne hun faktisk innrømme at også hun kunne være litt i tvil noen ganger, men at hun også alltid shavet seg en dag i forveien før sjekk hos sin faste gynekolog – herlig!

Vi skravlet og lo mens jeg satt der i stolen, og jeg klarte etter hvert å slappe helt av. Hun tok celleprøve samt sjekk av alt som sjekkes kan, og tok meg med på en guidet tur av livmoren med ultralyd. Jeg fikk vite ting jeg ikke har blitt fortalt tidligere, men som man gjerne er litt nysgjerrig på, og vi fant også ut at muskelknuten som først ble oppdaget for tre år siden, har tredoblet seg i størrelse. Akkurat dette er noe som kan gjøre det vanskelig for meg å bli gravid, men i stedet for å ikke gjøre noe med det slik som de andre gynekologene, ble jeg umiddelbart henvist til en spesialist. Flotte greier! Hun her gjorde jobben sin – jeg fikk virkelig valuta for pengene, og har aldri noen sinne hatt en så flott time hos en gynekolog som denne. Makan for en bra dame skal du jaggu lete lenge etter.

I dag kom resultatene som jeg har ventet så spent på. Alt er helt topp – ingen infeksjoner, alt er i skjønneste orden, og viktigst av alt – ingen celleforandringer i sikte. Alt er altså som det skal være, og det føles så innmari godt! Jeg er så glad for at jeg bare hoppet i det – det var jo ikke noe farlig eller skummelt i det hele tatt, og til alle dere som enda ikke har sjekket seg, og som er engstelig for smertene, så kan jeg bare si så mye som at det ikke er smertefullt i det hele tatt. Jeg ble faktisk fortalt av en bekjent en gang, at det å ta celleprøve er noe av det verste en kan gjøre… At det er ekstremt vondt, og at gynekologen rett og slett napper ut en bit av livmorhalsen din. Dette er overhodet ikke riktig, alt som skjer er at de bruker en slags børste, og vipps så erru ferdig – helt smertefritt! Så da vet dere det, skjønne jenter.

Guri land, jeg får seriøst prøve å runde av dette milelange innlegget, haha. Litt underlivssnakk er jo alltid innafor, ikke sant? Selv om vi bikker 1000 ord?

Sjekk deg, da! Bare gjør det, så slipper du å gå rundt og lure på hvordan det står til der nede. Jeg kan garantere at det er bedre å vite enn å ikke vite ♥


Skjønne venner, jeg blir overlykkelig om dere stemmer meg helt til finalen i Vixen Blog Awards HER ♥

DelShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

19 kommentarer til EN VIKTIG TUR TIL GYNEKOLOGEN

 1. Ja viktig å gå jevnlig til gynekolog.

  Hadde selv slike symptomer som deg nylig og gikk til gynekolog.

  Blir jo som du selv sier, litt redd og nervøs og det er nok naturlig å bli..

  Håper du får en fin dag 😀❤

 2. Kunne ikke vært mer enig, Kristin! Og bra du også tar det opp for andre:) Jeg selv dro bare helt tilfeldig for sjekk hos gynekologen i oktober, og hele besøket endte med at jeg hadde celleforandringer og fikk gjort en konisering (operasjon) for to uker siden! Og heldogvis for det, for nå er alt bra 😀 Enn om jeg hadde gått slik i flere år uten å sjekke:)

 3. Helt enig i budskapet, har skrevet om det selv også. Jeg tenker likevel at det er helt greit å belage seg på at en kjenner noe der nede når det foregår. Om det så bare er litt ubehag, eller rett og slett en skikkelig menssmerte/krampetak, som jeg får. Alle får det forskjellig, og jeg er en av de som sier at jo, det kjennes så absolutt, MEN det er ikke sikkert at det er på samme måte for deg. Om du derimot er usikker, ta en paracet og en ibux en halvtimes tid før timen. Jeg hadde en venninne som skulle berolige meg før jeg skulle sette inn spiral for noen måneder siden, jeg var så redd. Men neida, jeg kom ikke til å kjenne noen ting! For å si det sånn, det var like før de måtte holde meg nede i stolen, jeg tror faktisk det var den verste smerten jeg har kjent. Så ja, det er jo helt forskjellig fra person til person 🙂

 4. Takk Kristin ! Bør selv dra til gynekolog, men er flink å utsette det da det er så utenfor min komfortsone. Jeg håper jeg kan manne meg opp, vet selv at det er det beste for meg, men kjenner at innlegget ditt var akkurat det jeg trengte å lese idag. Ha en super dag !!

 5. He he – husk at du uansett er fresh’ere enn femtiåringen som kom før deg og firebarnsmamma’en etter deg. Har tatt en full sjekk selv før sugardaters opplegget mitt, og det gir ro i sjelen å høre fra en i hvit frakk at alt står bra til med rørsystemet 🙂

 6. Det er SÅ viktig, Kristin!!! Det er kjempebra å belyse et tema som dette, i et forsøk på å gjøre dette temaet så lite tabubelagt som mulig. Når man først prater på undersøkelser, skulle jeg ønske at menn valgte å sjekke ut prostataen litt oftere også 😉 Jeg vet også at det er uaktuelt for deg, men belys gjerne litt rundt HPV-vaksine også. Nå har det endelig blitt gratis, og guri malla så mange liv det kan redde.

  Stor klem

 7. Dro du til en privat gynekolog? Usikker på hvordan dette funker da flere sier at fastlegen kan sjekke deg, og jeg vil ikke ha fastlegen min der nede 😁

 8. Jeg fikk livmorhalskreft for to år siden, som 28åring.
  Har tatt celleprøver siden 2004(fikk barn tidlig, rutine), men har ikke fått resultater og tenkte at intet nytt er godt nytt. Den gang ei!
  Får du ikke resultatet, spør fastlegen jenter!

  Så mye lettere det hadde vært med en gang. Sluppet strålinger innvendig og utvendig, cellegift, overgangsalder og østrogen fra 28 år.. For ikke å snakke om hvor fucka man blir i hodet etterpå. Hver minste lille smerte og ubehag blir til «herregud, jeg har fått det igjen»

 9. Tommel opp for godt innlegg! Det er så viktig å sjekke selv 🙂 Jeg sjekket meg for ett år siden før jeg var fylt 25. Var 24,5 år. Fikk brev om forandringer, men at det ikke var noe å beskymre seg for. Siste månedene har jeg vært plaga med smerter i underlivet ved flere anledninger og har lurt på om jeg bør ta en tur til legen igjen og sjekke opp. Både stikkende smerter og vonde hogg i underlivet. Utrolig ubehagelig. Etter å ha lest dette innlegget, tror jeg det blir time i januar. Godt nyttår☺❤

 10. Å, så herlig! Bra du hadde en god time hos gynekologen. Jeg har selv også kun gode opplevelser med dette. Nyt dagen 🙂

 11. Valgte å bestille meg time selv for første gang i år hos den ene fastlegen min som er kvinne, ville ikke ha mannen hennes. Kom inn og sa hva jeg skulle. Hu bare, nei dette trenger du ikke, så du kan bare dra hjem uten å betale! 🙂 Det var egt greit. Hu har jo satt kateter på meg, så stolte på hu, men var glad jeg slapp unna. Men trur heldigvis det ikke er så vondt som å ha en kamera rotende rundt der. Hahah

 12. Jeg hadde også hørt det skulle gjøre litt vondt, så jeg ble overrasket da jeg ikke kjente noen smerte i det hele tatt. Kommer aldri til å utsette celleprøven flere ganger, det var ingenting å grue seg til!:)

 13. Noen mulighet for å dele hvem denne fantastiske gynekologen var? Jeg hadde tidenes verste opplevelse første gangen jeg gikk til gyno for 2 år siden (eller kanskje var det en helt normal time – men det bare ER. SÅ. JÆVELIG.?), og har gruet meg til neste sjekk helt siden.

Skriv en kommentar

Blogglistenhits